Trevlig sommar!

Vi människor hanterar osäkerhet och oförutsägbarhet på olika sätt. För en del är det bara skönt att ta en dag i taget, medan andra behöver en viss förutsägbarhet, veta på ett ungefär vad som kommer att hända på jobbet när jag kommer tillbaka efter ledigheten.

Om det inte finns någon förutsägbarhet, eller om den är begränsad, så får vi skapa den själva utifrån vad vi kan påverka. Jag bjuder på några tips på vad du, om du är chef, kan förbereda redan nu och också prata med dina medarbetare om.

  • Vi kommer inte att veta hur vår produktion/tillvaro/vardag kommer att se ut när vi kommer tillbaka. Så det första vi kommer att göra är att samlas, prata igenom läget och se hur vi hanterar/prioriterar/fördelar det vi kan och behöver göra. Det blir en gemensam uppgift för oss och vi kommer att få/hämta den information vi behöver när vi samlas.
  • Vi kommer under första veckorna att ha regelbundna Pulsmöten/morgonmöten så att vi alla känner oss informerade och inkluderade i det som händer. Vi fortsätter med våra möten så länge vi behöver.
  • Vi kommer att använda vår arbetstid till utveckling och förbättring om vi inte kan producera "som vanligt". Vi har en fin möjlighet att göra sådant som vi annars inte känner att vi hinner med.

Som medarbetare:

  • Innan du går hem på ledighet - Gör en "att-göra-lista" med saker som du tänker att du ska göra de första arbetsdagarna. Det kan vara helt vardagliga saker som att läsa mailen (och rensa), gå tillbaka och titta på det som var aktuellt före semestern - har något ändrats eller är det som när du lämnade?
  • När du kommer tillbaka - Läs din "att-göra-lista" och arbeta efter den.
  • Gå runt och småprata (om du har möjlighet, annars ring eller 'Skypa'), möt dina kollegor, försök att hitta arbetsvardagen igen tillsammans.
  • Var öppen med dina tankar och känslor mot din chef och kollegor. Att kunna stötta och få stöd av dem vi delar vardagen med brukar kännas bra.

När vi har en plan för "sedan" så är det lättare att ta till vara nuet och njuta av ledigheten. Kanske vill du utmana dig själv i sommar; att inte ha hela semestern inbokad och planerad utan ta dagen som den kommer eller att testa och göra sådant som du vanligtvis inte skulle göra. Kanske hittar du helt nya intressen!

Jag önskar er alla en fin sommar!

Marianne

Dela på...